Αποστολέας Θέμα: ΧΑΛΒΑΔΟΠΟΙΟΣ- ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ  (Αναγνώστηκε 14709 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

  • Global Moderator
  • ****
  • Δώστε Συγχαρητήρια
  • -Δώστε: 106
  • -Λαμβάνω: 53
  • Μηνύματα: 784
  • Τόπος: Ραφήνα
  • Επιβράβευση του μέλους απο : 65
  • Φύλο: Άντρας
ΧΑΛΒΑΔΟΠΟΙΟΣ- ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
« στις: 08 Απρίλιος 2010, 06:02:22 μμ »
XΑΛΒΑΔΟΠΟ ΙΟΣ- ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ

   Χαλβαδοπο ιός: Η λέξη προέρχετα ι από τα: χαλβάς+ποιώ, ο παρασκευα στής χαλβά, ο χαλβατζής . Χαλβάς είναι είδος γλυκίσματ ος ανατολίτι κης προέλευση ς. Παρασκευά ζεται από σιμιγδάλι ή ρυζάλευρο ή αλεύρι με βούτυρο, ζάχαρη, αμύγδαλα κ.α.  H λέξη χαλβατζής προέρχετα ι από την τούρκικη λέξη helvaci= παρασκευα στής χαλβά. Χαλβατζίδ ικο λέγανε το εργαστήρι ο του χαλβατζή.  
  Στην Τρίγλια υπήρχε χαλβατζής, ο οποίος έφτιαχνε το γλύκισμα του χαλβά και μαντολάτο .
Το μαντολάτο είναι είδος γλυκίσματ ος με αμύγδαλα, τυπικό γλυκό των Βενετσιάν ων. Το μαντολάτο, εκτός από αμύγδαλα περιέχει μέλι, ζάχαρη, ασπράδια αυγών. Το όνομα του μαντολάτο, προέρχετα ι από την ονομασία των αμυγδάλων στα Ιταλικά mandorla (μάντορλα).
    Στην Τρίγλια είχε πάρα πολλές καρυδιές, οι οποίες έβγαζαν μεγάλα καρύδια που τα λέγανε «παπαδιές» και που κάθε δέντρο έβγαζε μέχρι  δυο κοφίνια. Το μαντολάτο το έφτιαχνε ο χαλβατζής με καρύδια που υπήρχαν πολλά.
   O Αριστείδη ς Ασθενίδης  στην εφημερίδα "Τριγλιανά Νέα", 20 Μαρτίου 1982, Αρ. Φύλλου 36, σελ.2 γράφει για «Τα επαγγέλμα τα της πατρίδος» και μεταξύ των άλλων αναφέρει :
    «Mου φέρνει στο μυαλό μου τον Χατζηανέσ τη, τον μπακάλη και χαλβατζή. Θυμάμαι στο μαγαζί του την μεγάλη ξύλινη κουτάλα που την είχε κρεμασμέν η στο ταβάνι. Μ’ αυτή χτυπούσε τον χαλβά. Τον έκανε σαν μαντζούνι και μοσχοβολο ύσε ο μαχαλάς. Όταν πια ήταν έτοιμος, τον αναποδογύ ριζε πάνω στο μαρμάρινο πάγκο και φαινόταν σαν τρούλος της εκκλησίας . Αλλά ο Χατζηανέσ της εκτός από χαλβά, έκανε  μαντολάτο, γεμισμένο με πολλά καρύδια. Εκεί αφήναμε τα μεταλλίκι α μας. Με τη βαριά μαχαίρα του μας έσπαζε ένα κομμάτι».  

Επιμέλεια: Στάθης Δημητρακό ς.

Πηγές:
1. Αριστείδη ς Ασθενίδης, «Τα επαγγέλμα τα της πατρίδος»,« Τριγλιανά Νέα», Θεσσαλονί κη, 20 Μαρτίου 1982, Αρ. φύλλου 36.
2. Άννα Στοϊλη, «Αναμνήσεις Τριγλιανώ ν», «Τριγλιανά Νέα», Θεσσαλονί κη, 1 Μαρτίου 1978, Αρ. φύλλου 14.
3. «Νέον Επίτομον Εγκυκλοπα ιδικόν Λεξικόν» Ελευθερου δάκη, Αθήναι.
4. «Ελληνικό Λεξικό», Τεγόπουλο ς- Φυτράκης, Ελευθεροτ υπία 1993.
5. «Λεξικόν Ελληνο-Τουρκικόν, Τουρκο-Ελληνικόν», Μενέλαου Δημητριάδ ου, Εκδόσεις Κακουλίδη, Αθήνα 2001.    

 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2021, SimplePortal