Τα ασημένια κουταλάκια της γιαγιάς

Ξεκίνησε από Ευγενία Μυτιληναίου, 23 Μαΐου 2021, 06:19:57 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

0 Μέλη και 1 Επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Ευγενία Μυτιληναίου

Τα ασημένια κουταλάκια της γιαγιάς
Φαντάζομαι ότι πολλές έχετε τα ασημένια κουταλάκια της γιαγιάς σας από την Τρίγλια. Πρόσφατα έμαθα ότι έχουν να μας πουν μια ιστορία Ήρθε η ώρα να τους ρίξουμε μια προσεκτική ματιά και θα μάθουμε τι θέλουν να μας πουν.
Σε μια ανάρτηση του Argyris Chatzimalis, στην ομάδα "The Ottoman-era Heritage of Greece (https://www.facebook.com/groups/128884463816740/permalink/4427072813997862), έμαθα μερικά στοιχεία που καθορίζουν την εποχή κατασκευής και τη γνησιότητα του ασημιού.

Να υποθέσω ότι τα κουταλάκια σας, μοιάζουν με το δικό μου!
Απάνω, έχουν, με όμορφα καλλιγραφικά γράμματα, το μονόγραμμα της γιαγιάς μου, Α.Κ., Αναστασία Κολυβίδου (το πατρικό της) και δύο μικρές στρογγυλές σφραγίδες, μια στη μέση και άλλη μία στο κοίλο του κουταλιού.
Η σφραγίδα αυτή λέγεται turga, διαβάζεται «τουρἀ» και είναι το μονόγραμμα του εκάστοτε Σουλτάνου.
Στην πίσω πλευρά του μπράτσου υπάρχει ένα ζικζακωτό χάραγμα το yildirím (αστραπή ή σαχ) που πιστοποιεί ότι το ασημικό δεν είναι επάργυρο αλλά από συμπαγές ασήμι. Αυτά ίσχυαν μέχρι την ανακήρυξη της τουρκικής δημοκρατίας το 1923

Ψάχνοντας στο google για τους Μωαμεθανούς Σουλτάνους, βρήκα ένα κατάλογο, με τα ονόματα τους και τον τουρά του καθενός. Συγκρίνοντας τους, με αυτόν από το κουταλάκι της γιαγιάς μου, είδα ότι μοιάζει με τον τουρά του Μεχμέτ Ε΄, που ήταν Σουλτάνος από τις 27 Απριλίου 1909 έως 3 Ιουλίου 1918. Η γιαγιά μου παντρεύτηκε τις 4 Ιούλιου του 1909, όταν Σουλτάνος ήταν ο Μεχμέτ Ε΄.

Ψάχνοντας στο google για το τι μπορεί να γράφει ο «τουράς» (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AC)
βρήκα ένα έγχρωμο βίντεο με τον τουρά του σουλτάνου Μαχμούτ Β' της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αξίζει να το δείτε! Κάθε χρωματιστή γραμμή είναι και η αντίστοιχη λέξη (με το ίδιο χρώμα) που υπάρχει στη φωτογραφία.