Συνδεδεμένες εκδηλώσεις

 • ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ : 23 Ιούλιος 2010 - 27 Ιούλιος 2010

Αποστολέας Θέμα: ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΠΑΡΕΕΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ  (Αναγνώστηκε 2425 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

alekostriglia

 • Επισκέπτης
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙ ΑΣ

ΜΕ ΘΕΜΑ:  ΟΙ ΠΑΡΕΕΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣ ΗΣ

ΠΩΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖ ΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ Ν.ΤΡΙΓΛΙΑ Σ ΓΥΡΩ ΣΤΟ 1940-1970

Οι προοδευτι κοί και φιλήσυχοι κάτοικοι της Ν. Τρίγλιας ήταν πολύ εργατικοί .
 Όταν γύριζαν από τις αγροτικές τους εργασίες: (όργωμα σκάλισμα, πότισμα κλάδεμα, λιομάζωμα κ. άλλες ) είχαν τον δικό τους τρόπο να ψυχαγωγηθ ούν, να διασκεδάσ ουν και να χαρούν.

Είχαν έντονη την επιθυμία της επικοινων ίας και της ενημέρωση ς. Ξεχνούσαν την κούραση της χειρωνακτ ικής εργασίας και τα βράδια πήγαιναν στα καφενεία του χωριού.
Εκεί άρχιζαν τα χωρατά και τα πειράγματ α.
Πόσα στρέμματα όργωσες, Ζαφείρη, σήμερα;. Οι ερωτήσεις και οι απαντήσει ς έδιναν κι έπαιρναν.      
Σε άλλη παρέα άκουγες:
- Βρε, Ξήκη, πώς όργωσες με τόση ξηρασία; Δεν κατάλαβες ότι θα σπάσει το υνί; (γενί).
Τα καφενεία ήταν κέντρα συνάντηση ς και αναφοράς. Εκεί μάθαιναν τα νέα του χωριού. Άκουγαν και σχολίαζαν τις ειδήσεις από το ραδιόφωνο .
Όταν έρχονταν οι Γεωπόνοι στο χωριό, στα καφενεία γίνονταν η ενημέρωση  για νέες μεθόδους καλλιεργε ιών. Μετά ακολουθού σε το τσιπουράκ ι με τον μεζέ. Επίσης τα βράδια παίζανε διάφορα παιχνίδια με την τράπουλα και το τάβλι. Έπαθλο ήταν ένα λουκούμι που το περιμέναμ ε τα παιδιά στο σπίτι μας ξυπνητά. Όταν οι πατεράδες μας έχαναν στα χαρτιά, αγοράζανε το λουκούμι από το καφενείο και μας το φέρνανε στο σπίτι. Αυτό ήταν το γλυκό που μπορούσαν να μας φέρουν.
Οι γυναίκες είχαν το δικό τους τρόπο ψυχαγωγία ς. Το καλοκαίρι οι συναντήσε ις γινόταν στις γειτονιές . Τον χειμώνα γύρω από το τζάκι ή την σόμπα έπλεκαν κάλτσες και πουλόβερ για όλη την οικογένει α. Τα κορίτσια κεντούσαν την προίκα τους με μεράκι, τραγουδών τας παραδοσια κά και σύγχρονα τραγούδια, ή λέγοντας ατελείωτε ς αληθινές ιστορίες από την παλιά Τρίγλια.
Οι Τριγλιανο ί μεγάλη βαρύτητα και σημασία έδιναν στα πανηγύρια . Τιμούσαν με ευλάβεια και ιερή κατάνυξη τους προστάτες Αγίους: Τον άγιο Αθανάσιο στις 2 Μαΐου, την Αγία Παρασκευή στις 26 Ιουλίου και την πολιούχο Παναγία την Παντοβασί λισσα στις 15 Αυγούστου που την έφεραν από την παλιά Τρίγλια.
Οι προετοιμα σίες για το πανηγύρι κινητοποι ούσαν όλο το χωριό. Όλοι συμμετείχ αν στις περιφορές του Αγίου Αθανασίου και της Αγίας Παρασκευή ς.
Οι καφετζήδε ς πήγαιναν με τις πλατφόρμε ς και έφερναν καρέκλες και τραπέζια από τα διπλανά χωριά. Έκλειναν ορχήστρες με τραγουδισ τές. Πολλοί χωριανοί πήγαιναν τα δικά τους τραπέζια και καρέκλες γιατί δεν έφθαναν αυτά που είχε το καφενείο. Αυτό ήταν ένας τρόπος να κλείσεις τραπέζι που λέμε σήμερα. ΤΟ βράδυ ήταν υπέροχα με το κλαρίνο και το βιολί. Για να χορέψεις έπρεπε να δώσεις χαρτάκι για σειρά (παραγγελι ά).
Ερχόταν και πολλοί μικροπωλη τές οι οποίοι έδιναν ζωντάνια και κίνηση στον χώρο του πανηγυριο ύ.
Εκείνο όμως που μένει αξέχαστο σε όλους μας ήταν η βόλτα στον κεντρικό δρόμο, από τις αποθήκες του συνεταιρι σμού μέχρι το καφενείο του Σγουρή που είναι σήμερα. Τα αυτοκίνητ α περνούσαν μέσα από την βόλτα.
Η βόλτα ήταν το μεγαλύτερ ο νυφοπάζαρ ο για τους νέους της Τρίγλιας και των γύρω χωριών. Άκουγες: « Μαρή, ποιος είναι αυτός που κάνει βόλτα με τον Κώστα;»
- «Βρε παιδιά, ποια είναι αυτή με την Μαρία;
Άκουγες: «Σαλονικιά.» Πόσα ζευγάρια γίνανε σε αυτήν την βόλτα………!»
 Όμορφα χρόνια, ανέμελα!
Η ψυχαγωγία και η διασκέδασ η των Τριγλιανώ ν ήταν: οι γάμοι, τα βαφτίσια, τα αρραβωνιά σματα, τα καρναβάλι α, οι ονομαστικ ές εορτές. Αυτό που ήταν όμως χαρακτηρι στικό ήταν η απρογραμμ άτιστη διασκέδασ η στο καφενείο. Εκεί που παίζανε «ξερή» το γυρνούσαν ε στο τσίπουρο ή τη ρετσίνα. Αν οι πατεράδες μας μάς εύρισκαν στην πλατεία, μας έστελναν στο σπίτι: «Πάνε στην μάνα σου και πες την να βάλει ό,τι έχει για μεζέ και να το φέρεις».

Τις φωτογραφί ες που θα δείτε είναι από τη βόλτα στον κεντρικό δρόμο του χωριού, από πανηγύρια, από καρναβάλι α, από ονομαστικ ές εορτές, από αρραβωνιά σματα, από τη θάλασσα και από άλλες εκδηλώσει ς των Τριγλιανώ ν. Σας ευχαριστώ όλους που με αγάπη με εμπιστευτ ήκατε από το προσωπικό σας Αρχείο αυτό το πολύτιμο υλικό. Σήμερα μπορούμε όλοι να χαρούμε τις φωτογραφί ες, οι δε πρωταγωνι στές που απεικονίζ ονται να θυμηθούν τα νιάτα τους.

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΙΣ 23-7 ΈΩΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ  ΤΙΣ 27-7-2010

ΚΟΚΚΑΛΑΣ ΑΛΕΚΟΣ

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Φόρουμ

 • Administrator
 • *****
 • Δώστε Συγχαρητήρια
 • -Δώστε: 135
 • -Λαμβάνω: 19
 • Μηνύματα: 477
 • Τόπος: Ραφήνα
 • Επιβράβευση του μέλους απο : 27
 • Φύλο: Άντρας
Μπράβο Κυρ Αλέκο, χαίρομαι που είσαι έτσι δημιουργι κός. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στην εκθεση και να δούμε και εδώ τις φωτογραφί ες, στην εικονοθήκ η μας βέβαια.
Όλοι μαζί, μπορούμε να ενημερώσο υμε αυτόν τον χρήσιμο χώρο, ώστε να τον έχουν οι νεώτερες γενιές, ως παρακαταθ ήκη την ιστορία των προγόνων μας.

Αλλά και να γνωριστού με, αναπτύσον τας γνωριμίες - φιλίες, ενώνοντας κάθε Τριγλιανό Απόγονο.

 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2021, SimplePortal